„Ruumy a fost creat în 2017, fiind teza mea de licență pentru terminarea Universității Naționale de Arte, Secțiunea Design Vestimentar-Modă. De-a lungul timpului a avut numeroase expoziții de artă și design, naționale și internaționale și a câștigat 4 premii internaționale de design. Dintr-o idee pentru licență, proiectul Ruumy s-a fost transformat în 3 ani, în 4 prototipuri diferite, acesta din urmă aducând conceptului și produselor Ruumy  soluția de proiectare așteptată. Este un proiect inovator pe piața mondială și sentimental pentru mine, scopul său fiind de a deveni un produs viral la nivel mondial, aducând o contribuție majoră în reducerea consumerismului. Categoriile de produse de care aparține sunt următoarele: Arhitectură, Mobilier, Home Deco, Modă, Accesorii, Animale de companie, Nomad lifestyle.”

Simina Filat – Designer

‘’Ruumy (autor SIMINA FILAT) este una dintre acele lucrări de design, care reaşează modul de a gândi în formele „postinternet culture”, o paradigmă care îşi asumă centralitatea reţelelor şi noilor medii de comunicare, dar şi circulaţia obiectelor, în forma lor concomitent fizică, de reprezentare digitală, Augmented Reality, dar mai ales culturală. Vorbim aici, de un tip de civilizaţie cu alt limbaj, altă estetică, alt tip de funcţionalitate.  Acest lucru presupune o importantă revoluţie interioară, un salt calitativ, prin care designerul reformulează relaţia cu misiunea, societatea, lumea obiectuală.  

Ceea ce caracterizează cultura acestui moment, este modul în care noi, oamenii învăţăm din mers să ne reformulăm modul de a înţelege materialitatea, sensul şi vitalitatea lucrurilor în viaţa noastră, noul vocabular, care se descrie, într-o nouă economie a sensurilor.”

Dr. Designer Ioana Sanda Avram – Președintă Filiala Design Bucureşti  – Uniunea Artistilor Plastici din România

 

Spațiu. Context. Moment.

Trei prieteni, doi băieți și o fată sau poate două fete și un băiat sau un transgender și doi călugări franciscani uitați de timp. Trei nomazi șic ai vremurilor moderne. O singură ascunzatoare. Un apartament, open-space, închiriat. Imposibil de modificat. În interior necompartimentat, imposibil de împărțit, imposibil de construit. Poate o construcție-monument, protejată de lege, dar departe de a fi pe sufletul lor. Cei trei trebuie să definească spații, limite, să coexiste împreună. Un mare open-space, dar total nefuncțional. Cei trei cumpără un RUUMY si inca un RUUMY.

Si așa începe povestea: toate schimbările sociale, tendințele de globalizare, oamenii din jur, dorințele / cerințele clienților mei, galopul fulminant al tehnologiei, toate acestea mă determină să mă întreb: <<Cum ar fi dacă peretele camerei mele ar servi drept dressing? Ce ar fi dacă dressing-ul s-ar transforma în haină? >> Cum ar fi dacă m-aș „îmbrăca” cu peretele?

Soluție de Design: Stilul de viață contemporan devine din ce în ce mai alert, suntem adesea obligați să ne mutăm locuința, de cele mai multe ori din cauza locurilor de muncă. Putem vedea, de asemenea, că apare un nou curent, cel al „nomazilor digitali” acei oameni care aleg să-și părăsească biroul fizic și înceap să lucreze online în timp ce călătoresc prin lume. Problema unor astfel de stiluri de viață este faptul că deținem mult prea multe lucruri (cum ar fi obiectele de mobilier, haine, genți de mână, genți de voiaj, etc.) iar atunci când vine vorba de împachetat nu putem vorbi nici de rapiditate și nici de organizare. De asemenea, nici deținerea unei proprietăți oriunde călătorim în lume nu este o soluție, iar împachetarea și depozitarea bunurilor personale într-un depozit înseamnă mulți bani dar și timp pierdut.

Proiectul Ruumy este un concept de bază, care pornește de la esența funcției de “a ține” dar și de “a adăposti”, și pe care poți să vii si să intervii cu elemente multiple care țin de nevoile de moment.

Tehnologia avansează extreme de repede, lumea se schimbă cu viteza luminii iar neprevazutul pare să ne ia mereu prin surprindere ceea ce mă face să mă gândesc, spre exemplu, dacă vor exista haine în viitor? Sau produse / obiecte bine delimitate ca si funcționalitate? Cum ar fi dacă ar exista doar anumite piese / forme care, atunci cand sunt alăturare diferit ar avea capacitatea de a se transforma exact în ceea ce am nevoie în funcție de situația de moment?

Ruumy este o gamă de mobilier modular cu un design care poate fi combinat pentru a forma separatoare de cameră, panouri de decor pentru casă, dulapuri sau chiar articole de îmbrăcăminte, genți, paturi, saltele, perne, ect. și permite o ambalare rapidă și ușoară. Designul inovator îi permite să se transforme într-o obiect vestmentar, o geantă sau un elemet de decor pentru casă.

Multifuncțional – Modular: Ruumy este un obiect cu o formă geometrică care are aspectul unui perete-puzzle și combină conceptul de mobilier, de data aceasta un mobilier textil, cu cel al modei, dar care ajunge sa se transforme și loc de joacă sau labirint pentru animăluțul tău de companie. Ruumy poate fi un pat / saltea care se transformă în perne decorative individuale, care pot fi apoi transformate în geantă sau rucsac. Ruumy este un organizator care poate face ordine în jucăriile copiilor sau în cele ale animăluțului tău de companie, iar ideile pot continua la nesfârsit.

În funcție de numărul de piese și de tipurile de conectori, curele și accesorii pe care le folosești, poți crea diferite obiecte de design sau articole vestimentare: perete despărțitor, dulap, perne, cort, hamac, bibliotecă mobilă, organizator de pantofi, pătură, sac de dormit, grădină verticală, pernă pentru canapea, îmbrăcăminte de exterior, genți de mână, genți de voiaj, organizator pentru păpuși, organizator pentru animale de companie, pat pentru animale de companie, un labirint vertical pentru pisici, etc. În funcție de imaginația și creativitatea fiecăruia, piesele Ruumy pot fi transformate în nenumărate puzzle-uri, fiecare cu o cu totul altă utilitate / funcționalitate.

O comunitate globală sustenabilă: proiectul este menit să creeze o comunitate online de clienți, care să schimbe sau să împrumute piese, “ceea ce este vechi pentru tine, poate fi nou pentru mine”, care ar promova relațiile dintre noii veniți și cei deja existenți. Viziunea noastră este că Ruumy nu va fi niciodată aruncat, dar poate fi schimbat în comunitatea online. În acest fel putem pe de o parte reduce impactul asupra mediului înconjurător și pe de altă parte crește durata de viață a produsului.

Ruumy este o nouă ecuație socio-economic-culturală complexă, care conține obiecte, oameni, legături compoziționale și noduri de comunicare. Prin intermediul lor, un produs simplu se poate conecta diferit la o rețea de posibilități, așteptări și reguli imaginate de persoanele care decid să facă parte din comunitatea de Ruumy NetWorking.

„Un produs sustenabil la nivel global” care trăiește prin intermediul unei colaborări fără limite și care se poate manifesta prin noul tip de gestionare a resurselor. Durata de viață a produsului devine practic nelimitată prin această „acțiune” globală susținută de schimb al pieselor între membrii RUUMY, pe principiul „Este vechi pentru tine, este nou pentru mine!”

Numele mea este RUUMY: o combinație de trei cuvinte: room, roomies, și remy (rummy). Cuvinte care explică perfect cele trei valențe majore ale acestui proiect: partea de design arhitectural / design utilitar, partea de apartenență și comunitate creată în jurul unui obiect, care se manifestă atât în spațiul fizic, cât și în online prin crearea unei platforme comunitare de co-design, cu posibilitatea de a crea o „nouă media” în accepțiunea de platformă de comunicare dar și partea jucăușă, modulară și creativă care vine ca o invitație directă la „co-creație”.

Premii: În ultimii 3 ani, Ruumy a intrat în lista scurtă la concursul internațional Lexus Design Award 2018 și a câștigat Worth Partnership Projects, Valencia, Spania (European International Award); Concursul International Design Award 2019, Lacul Como, Italia (Medalia de Bronz) și Premiul Național de Design 2018 oferit de Uniunea Artistilor Plastici din România.

Ruumy a făcut parte dintr-un proiect de design în cadrul evenimentului satelit ElectroCamp al Bienalei de Arhitectură din Veneția 2016; a făcut parte din Săptămâna Designului Românesc și acestea au fost doar începutul unui șir lung de parteneriate. Începând din iunie 2019, Ruumy este expus permanent la Expoziția MOOD – MUSEUM OF DESIGN, Lacul Como, Italia, iar numărul total de expoziții de design a ajuns la 6 în anul 2019: Festivalul de Arhitectură și Design Interior – New Delhi, India; Festivalul de Arhitectură și Design Interior – Mumbai, India; Târgul de Design Industrial Shenzhen (SZIDF) – Shenzhen, China; Săptămâna Internațională a Designului Industrial Hebei (HIDW) – Hebei, China; Expoziție permanentă în Hebei, China.

Și în 2020, Ruumy face parte din Milan Design Week  – Forisalone 2020 Digital Edition, Italia și va fi prezent in cadrul Dutch Design Week (DDW) 2020 – Editia Virtuală.

Planuri de viitor: În timp ce lucrăm la site-ul oficial www.ruumydesign.com, căutăm cele mai bune soluții pentru a transforma Conceptul Ruumy într-un produs comercial. Căutăm cele mai bune soluții pentru materiale durabile, folosind concepte de reciclare sau de upcycling. Sperăm să punem bazele unei noi forme de consum de produse, unei „noi ere”.

# Cuvinte cheie: textile și genți pentru casă, inter-schimbabile, durabililate, sustenabilitate, UX (User Experience), colaborare, comunitate, interconectivitate, co-design, co-creație, multifuncționalitate, modularitate, mobilier, modă, reciclare, reutilizare, no waste, partajare, upcycling.

 

Alege – Construieste – și Imparte Ruumy-ul tău!

 

www.ruumydesign.com

 

Autor: Designerul Simina Filat, România, Iunie 2017