Brandul Simina Filat Design prezent in FuoriSalone Digital 2020

Nu mai este nicio noutate faptul că Pandemia de coronavirus a pus pauza unei lumi întregi și multe industrii s-au văzut nevoite să se reinventeze. Evenimente, saloane de profil, saptamani ale modei și ale designului internațional au renăscut în digital și au apărut astfel nenumărate platforme online ce au luat loc, cu succes, evenimentelor live.

Este și cazul ​Milan Design Week 2020 ​care, ​programat să aibă loc între 21-26 Aprilie 2020, a fost anulat pana la ediția de anul viitor, însă parte a evenimentelor integrante au fost doar decalată în perioada 15-21 iunie 2020 pe platforma online ​Fuorisalone Digital​. Multitudinea de instrumente de promovare oferită de Fuorisalone Digital, cum ar fi Fuorisalone TV, Fuorisalone Meets, Fuorisalone Magazine si Fuorisalone Social Media a creat baza propice pentru ​Milan Design Week 2020 – Fuorisalone Digital. ​Parte a proiectelor ce au hotarat sa se alăture unei astfel de inițiative online a fost și ​WORTH Partnership Project care, pe fuorisalone.it, a ocupat o secțiune specială completata cu videoclipuri, discuții live, prezentări de produs și previzualizări ale unor creații inedite menite sa sublinieze cele mai inovatoare tendinte ale viitorului.

Proiectul de parteneriat „WORTH”, o inițiativă a Uniunii Europene, sprijină colaborările dintre IMM-uri și designeri start-up, producătorii și firmele de tehnologie pentru a crea produse și idei inovatoare și bazate pe design. Inițiativa este finanțată în cadrul programului COSME și este implementată de un consorțiu din întreaga Europă, având convingerea că industriile creative (IMM-urile și start-up-urile) sunt factorii-cheie ai creșterii economice în Europa.

Parteneriatele câștigătoare ale “WORTH” au acces la o platformă de incubație constând în sprijin financiar de bază, coaching personalizat și îndrumare din partea unor specialiști și experți internaționali, asistență în accesul la finanțare și poziționarea pe piață, consultanță cu privire la protecția proprietății intelectuale și participarea la activități de networking dar și dreptul de a participa cu proiectul câștigător în cadrul a două expoziții internaționale. 63 de proiecte câștigătoare ale call-ului 2 al “Worth” 2019, la care au luat parte 144 de proiecte din 24 de tari europene, au fost invitate în cadrul Fuorisalone Digital pentru a împărtăși din experiența lor despre cum designerii români pot contribui cu soluții cheie adresate unor provocări globale avand in centru valorile economiei circulare.

Brandul ​SiminaFilat Design a avut onoare de a participa în cadrul ​Milan Design Week 2020 – Fuorisalone Edition în calitate de câștigător al Worth Partnership Project 2019 dar și în calitate de speaker în cadrul workshop-ului despre importanța protejării proprietății intelectuale în procesul de design. https://www.fuorisalone.it/2020/en/events/367/RUUMY

Ruumy, în varianta 5.0, a fost proiectul pe care ​designerul Simina Filat a ales să îl prezinte. ​“Un perete arhitectural, un puzzle cu totul inedit care se transforma din pereti textili în accesorii fashion, din spații de depozitare în piese vestimentare, din genti în perne, din organizator de papusi în genti rucsac, din biblioteca în labirint pentru pisici, s.a.m.d.

Se găsesc în acest concept toate valorile brandului meu și parte din viziunea mea pentru viitor: recycle, upcycle, reuse, no waste.”​ ​Simina Filat

Milan Design Week 2020 – Fuorisalone Digital a avut 215 participanți din 29 de tari europene și a fost despre provocarile economiei circulare, despre materiale inteligente, despre materie primă 100% bio, despre inovație sociala si realitate virtuala; a fost despre abilitatea designerilor europeni de a schimba din temelii o industrie a designului ce are nevoie de o reexaminare a întregului sau lanț de valori.

Timp de 7 zile, designerii participanți au fost lived in diverse discuții și Pe masura ce industria de design face tranziția la o economie circulara, fiecare veriga din lantul de valori va ajunge sa fie conectata, astfel că valoarea adaugata a produsului va putea fi pastrata pentru un timp cat mai indelungat în vreme ce cantitate de deșeuri va fi redusă.

În concluzie, viitorul suna bine!