About Us

 

Cine suntem?

Deschis în 2010, Studioul Simina Filat Design creează și produce accesorii de cea mai înaltă calitate, cu un design inovator ghidat în principal de reducerea risipei și a deșeurile, utilizarea  de materiale durabile, având ca scop final obținerea de produse a căror durată de viață și funcționalitatea să fie cât mai îndelungate. 

Design și Designer.

Creăm astfel încât să te îndrăgostești de ceea ce porți pentru anii ce vor urma, având în vedere un impact cât mai mare asupra garderobei tale și un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător.

‘’Simina Filatdincolo de titlul de ”Licențiată în Design Vestimentar (2017)” este un foarte prolific designer, cu inovații remarcabile în designul de accesorii (genți, ”obiecte de purtat”, obiecte ”de conținut”).  Dar valoarea sa cea mai importantă constă în faptul că face parte din noul val al designerilor care trăiesc și crează în noua formă de civilizație, care ne copleșește deja.

Crează și gândește concomitent în două sisteme ce valori, unul care se estompează, dar încă există, altul care se așează ferm pe poziția de ”curent cultural dominant” al epocii noastre. Cu un istoric deja de mai mulți ani (8), cu un palmares creativ și artistic important – dar și cu mare succes de piață – brandul ”Simina Filat” s-a impus ca un ”spațiu” creativ, conceptual, exponent al noului val al viziunii DESIGN.

Thinker și Maker în aceiași ecuație, Simina Filat are în spate un atelier performant, ”crescut” de ea însăși, care îi permite să producă în ritmul propriei creații. Inovează în tehnica de lucru și se situează printre primele forme antreprenoriale care prestează servicii de design inclusiv, oferind opțiuni pentru co-creation sau co-design, către un client direct – ”prosumer”.’’

Dr. Designer Ioana Sanda Avram

 Președinta Filiana Design Bucuresti – Uniunea Artistilor Plastici din Romania

 

Valori.

Nu suntem un simplu atelier de marochinărie, ci mai mult un spațiu al comunității Simina Filat Design unde iau naștere produse cu un design modern combinat cu nevoile și dorințele clientelor noastre. Această relație deopotrivă emoțională și creativă le aduce pe clientele Simina Filat Design mai aproape de valorile și viziunea brandului nostru.

Studioul Simina Filat Design oferă un mediu creativ și primitor, în care clienții se simt prieteni și își pot lăsa liberă imaginația, astfel devenind colaboratori la design (Co-Design), considerând că relația lor apropiată cu acest brand le aduce un plus cultural, creându-se un nod de relaționare culturală și profesională, o LUME Simina Filat.

Politica „Waste No More”: Producem doar ceea ce putem vinde. Producem în loturi mici pe bază de comandă, astfel încât să obținem o eficientizare a producției funcție de cerere. În anul 2019 am vândut 100% din produsele pe care le-am creat și produs.

Prelungirea duratei de viață a produselor Simina Filat Design: Credem că o parte esențială a politicii de sustenabilitate stă în prelungirea duratei de viață a fiecărui produs în parte și pentru a realiza acest deziderat, folosim un design inovator, axat pe funcționalitate și adesea cu puternice accente de recycling și upcycling.

Spa pentru Geanta Ta:

Iubim mediul înconjurător, iar sustenabilitatea a devenit una dintre valorile noastre de bază.  Prețuim toate procesele prin care trece fiecare geantă, de la materia primă și până la design-ul final și ne încurajăm constant clienții să își îngrijească geanta preferată, astfel încât să o poată purta un timp cât mai îndelungat.

Non-Stop Design: Acest serviciu de design este un serviciu aflat în portofoliul Simina Filat Design încă din anul 2010 și  este dedicat companiilor și corporațiilor care doresc produse personalizate sau dezvoltarea de produse cu design nou, personalizat.

Sfaturi de stil personal: Sfaturile de stil personal sunt un serviciu oferit tuturor clienților Studioului nostru. Clientele ne pot solicita sfaturi de styling fie pentru un eveniment de business, fie pentru unul special, iar noi le vom ghida în alegerea celei mai potrivite genți pentru o anumită ținută.

Evadarea din Cotidian: Un concept de eveniment prin care ne dorim să organizăm lunar ateliere pentru toate vârstele, pentru cei care doresc să iasă din birou și să participe la un proces educațional de creativitate. Aceste ateliere presupun elemente de introducere în lumea designului și a co-creației.

Upcycle – „Crumble Me A Bag” este un proiect marca Simina Filat Design și face parte dintr-un sistem circular conceput pentru a deschide ciclul convențional al consumerismului. Îți luăm înapoi genile pe care nu le mai porți, le desfacem complet și le transformăm în modele complet noi.

Serviciul de Inchiriere Genți: Acest serviciu face parte din conceptul de sustenabilitate al studioului Simina Filat Design. Prin intermediul acestui serviciu puteți închiria, pentru câte zile aveți nevoie, fie o geantă de seară, fie una de călătorie reducând astfel impactul asupra mediului înconjurător.

UX (User-Experience): Ținând aproape comunitatea noastră de consumatori, dorim să le oferim cele mai bune produse, cele mai noi și  interesante informații și cele mai plăcute experiențe.

„Geanta ta de vis”: O experiență prin care consumatorul este invitat să ia parte la crearea produsului, împreună cu designerul, într-un proces de Co-creație. În doar 6 ore, îți vei crea geanta visurilor tale, vei parcurge toate etapele de producție – de la idee la produsul final- , iar la sfârșit vei pleca din atelier cu geanta ta de vis.

Implicare Socială: Încă de la lansare, ne-am dorit să putem face o cât de mică diferență si să dăm inapoi comunității oferind un dram de speranță. De-a lungul anilor, am sprijinit organizațiile de caritate prin ateliere creative și educaționale pentru copii aflați în centrele de asistență socială sau asistență maternală, am participat la o serie de gale caritabile cu produse aflate în diverse licitații și am realizat donații de materialele către instituțiile de învățământ.

DUTCH DESIGN WEEK 2020

Proiectul Ruumy va fi prezent în cadrul Dutch Design Week 2020 (DDW) – ediţia virtuală.

MILAN DESIGN WEEK 2020

https://www.fuorisalone.it/2020/en/events/367/ruumy-1

Brandul ​Simina Filat Design a avut onoare de a participa în cadrul ​Milan Design Week 2020 – Fuorisalone Edition în calitate de câștigător al Worth Partnership Project 2019 dar și în calitate de speaker în cadrul workshop-ului despre importanța protejării proprietății intelectuale în procesul de design.

Fuorisalone este reprezentat de un set de evenimente ce au loc în diverse zone din Milano în aceleași zile în care se desfășoară și  Salone Internazionale del Mobile, care își deschide porțile în Rho Fiera.

În fiecare an, în luna aprilie, Salone și Fuorisalone definesc Săptămâna Designului de la Milano, cel mai important eveniment de design din lume. Fuorisalone nu este un un eveniment în sine, nu are o organizație centrală și nu este administrat de nicio instituție. A apărut spontan la începutul anilor 1980 ca o acțiune comună a companiilor care activează în domeniul mobilierului si desigului  industrial.

A’DESIGN AWARD COMPETITION 2019

https://competition.adesignaward.com/design.php?ID=84732

Cunoscutul concurs de design internațional A’ Design Award conferă bronzul categoriei mobilier proiectului Ruumy – mobilier multifuncțional, creat de designerul Simina Filat. Particularitatea premiului acordat este dublă: la categoria mobilier lucrările intrate în concurs au inclus în mod dominant scaune, fotolii, canapele și mese; însă mobilierul multifuncțional creat de Simina Filat aduce premierea unui concept obiect-spațiu versatil.

A’ Design Award and Competition își propune să scoată în evidență calificările excelente ale celor mai bune design-uri, concepte de design și produse orientate spre design la nivel mondial în toate disciplinele și industriile creative.

 

MOOD MUSEUM OF DESIGN – COMO ITALY

Incepând cu anul 2019, proiectul Ruumy face parte din colecția permanentă a muzeului Mood Museum of Design – Como, Italia.

WORTH PARTNERSHIP PROJECT, 2019

https://www.worthproject.eu/project/ruumy/

In anul 2019, Simina Filat a câstigat premiul Worth Partnership Project cu proiectul Ruumy. Procesul de evaluare și selecție a proiectelor câștigătoare a avut loc pe 1 și 2 martie 2019, în Orașul Artelor și Științei din Valencia. Competiția a reunit 183 aplicanți, dintre care au fost aleși 65 de cîștigători, care, în termen de nouă luni, aveau sa lanseze pe piață produsele finale.

Worth Partnership Project este una dintre cele mai prestigioase medii de promovare, depistare și de susținere a creativității autentice, pentru nevoile noii economii. Presupune strategii și modele inedite de afaceri, bazate pe creativitate, inovație, sustenabilitate, noi tehnologii și cunoaștere.

 

UNIUNEA ARTISTILOR PLASTICI DIN ROMANIA, 2018

In anul 2018, Simina Filat a primit premiul pentru Design, în cadrul Galei de premiere, la UAP Baia Mare.

LEXUS DESIGN AWARD 2018

In anul 2018, proiectul Ruumy a reușit să intre pe lista scurtă între alti 25 designeri, în categoria Furniture, în cadrul concursul internațional Lexus Design Award.

Lexus Design Award face apel la tineri talentați si creativi din întreaga lume printr-un proiect numit “Design for a Better Tomorrow”. Din 2013, această competiție internațională de design a oferit o șansă imensă tinerilor designeri de a câștiga prestigiosul premiu pentru excelență inovatoare în design, finanțarea și construirea prototipului lor cu mentori de talie mondială și atingerea unei expuneri de neegalat în comunitatea internațională de design și în mass-media.

(2020) Membru CONAF  – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin
(2020) Membru DAC  – World’s Leading Designers – Simina Filat # 568
(2020) Parte a World Design Consortium; Id: 18595622
(2018) Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Sectia Design, București.

 

AWARDS

Intrată pe lista scurtă a Lexus Design Award 2018;
Premiul pentru Design al Uniunii Artiștilor Plastici din România 2018;
Worth Partnership Projects 2019;
A ‘Design Award 2019 – Medalia de Bronz;
‘Premiul Publicului’ – Materia Leather fair 2019

FUTURE PLANS

În viitorul apropiat vom lansa 2 noi categorii de produse în portofoliul  Simina Filat Design: mobilier/decorațiuni și produse pentru animale de companie.

Tinând cont de contextul global în ceea ce privește mediul înconjurător, marcat de probleme cum ar fi schimbările climatice și poluarea, ne îndreptăm atenția către materiale neconvenționale, organice, imprimare 3D și materiale inteligente, practicând o serie de cercetări și teste de atelier.

Având formată o comunitate Simina Filat Design strâns bazată pe încredere, dorim să introducem în viitor o formă de „barter”, schimbând între noi produse și servicii sub formă de abonamente lunare. Prin această abordare încurajăm încă o dată ideea de comunitate strânsă, precum și circulația produselor de uz zilnic fără un substrat economic.

 

 

LOVE YOUR BAG!